Vakuuden palautus - viipymättä - OVV Asuntopalvelut

Vakuuden palautus – viipymättä

30.10.2019

Rahavakuuden palautus viipymättä

Vuokrasuhteen päätyttyä rahavakuus tulee palauttaa viipymättä. Vakuuden palautusaikaa ei ole laissa määritelty, mutta oikeuskäytännön mukaisesti palautus tulisi tapahtua kahden viikon kuluessa, mikäli vuokrat on maksettu, asunto on siivottu ja tarkastettu, ja avaimet on palautettu.

Ennen vakuuden palautusta on tietenkin tarkistettava, että kaikki vuokrat ja vesimaksut on maksettu. Vuokranantaja on viime kädessä vastuussa vesimaksuista, vaikka ne olisi maksettu suoraan taloyhtiölle. Mikäli taloyhtiössä vesi veloitetaan kulutuksen mukaan, voi tasauslaskun saaminen hieman viivästyä, ja silloin hyvä käytäntö on palauttaa osa vakuudesta viipymättä ja loput, kun vesilaskun suuruus on selvinnyt.

Asunnon kunto kannattaa tarkastaa heti vuokrasuhteen päätyttyä, jotta voi reagoida puutteisiin nopeasti. Mikäli vuokranantaja laiminlyö tarkastusvelvollisuutensa, se tarkoittaa, että hän on hyväksynyt niin siivoustason kuin asunnon kunnonkin. Jos vakuuden palautuksen jälkeen ilmenee puutteita, korvausta on vaikea periä, koska oikeustulkinnan mukaan asunto on hyväksytty vakuuden palautuksella. Jos siis tämän jälkeen uusi vuokralainen valittaa siivoustasosta, jää mahdollinen siivouskorvaus vuokranantajan korvattavaksi.

Vakuuden käyttö vuokrasuhteen päättyessä

Vakuutta voi käyttää maksamattomiin vuokriin, loppusiivouskustannuksiin, palauttamattomien avainten uusimiskustannuksiin, lemmikkieläinten aiheuttamien vahinkojen korjaamiseen, sovitun sopimussakon kuittaamiseen tai ei-tavanomaisesta kulumisesta aiheutuneiden vaurioiden korjaamiseen. Mikäli vakuudesta peritään jotain, vuokralaiselle on toimitettava selkeä kirjallinen erittely syntyneistä kustannuksista.

On luonnollista, että asumisesta jää ajan kuluessa jälkiä eikä vakuudesta voi pidättää tavanomaisen kulumisjäljen korjauskuluja. Vuokranantajan vastuulla on kodinkoneiden uusiminen tarpeen mukaisesti, mutta mikäli kodinkone rikkoutuu huolimattoman hoidon vuoksi, vuokralainen on korvausvelvollinen. Tavanomaisen kulumisen harkintaan vaikuttaa vuokrasuhteen kesto, asunnon ikä ja tehdyt remontit, asukkaiden lukumäärä ja onko vaurio syntynyt äkillisesti vai ajan kuluessa. Asunnon materiaalit vaikuttavat myös, sillä on selvää, että halpaan tapettiin tai laminaattiin tulee kulumisjälkiä nopeammin kuin laadukkaampiin materiaaleihin.

Jos vuokralainen palauttaa kaikki avaimet ja asunnon hallinnan jo ennen vuokrasuhteen päättymistä, asunto kannattaa tarkistaa mahdollisimman nopeasti. Mikäli tarkastuksessa ilmenee siivouspuutteita tai ylimääräistä kulumaa, niihin ehtii reagoida ennen uuden vuokralaisen muuttoa. Pois muuttaneen vuokralaisen kanssa voi sopia asunnon uudelleen siivouksesta, mutta asunnon luovutuksen jälkeen tähän ei ole mitään velvoitetta, ja asuntoon voi tilata siivoojan ja veloittaa kulut vuokralaiselta.

Alkutarkastuksen tärkeys – vuokranantajalla näyttövelvoite

On tärkeää, että asunnon kunto on dokumentoitu vuokrasuhteen alkaessa, sillä vuokranantajan on pystyttävä näyttämään, että asunnossa on tapahtunut ei-tavanomaista kulumaa enemmän, mikäli hän haluaa korvausta. Alkuraportin puuttuessa vuokranantajan asema riitatilanteessa on heikko. Mikäli vuokranantaja ei itse tee tarkastusta raportteineen, se kannattaa vaatia vuokralaiselta.

OVV ohjeistaa vuokralaisen tekemään raportin ja toimittamaan sen myös vuokranantajalle. Monilla paikkakunnilla OVV myös tarjoaa asiakkailleen kännykällä tehtävän muuttotarkastuksen. Kokonaispalveluasuntoihin OVV tekee aina muuttotarkastuksen, josta syntyy kuvineen luotettava raportti. Erillistä veloitusta vastaan tarkastus voidaan tehdä myös muihin asuntoihin, mutta tarkastus kannattaa tilata hyvissä ajoin.

 

Pirjo Timonen, LKV, KiAT, LVV

OVV Asuntopalvelut Kuopio