Siivous on katsojan silmissä
03.01.2014
Vuokrasuhteen päättyessä suurin kiistoja aiheuttava asia on asunnon loppusiivous. Asuntoon muuttavan mielestä kämppä jäi ihan hirvittävään kuntoon, mutta samanaikaisesti poismuuttanut kertoo siivonneensa tuntitolkulla. Kuka sanoo milloin asunto on siivottu riittävästi?
Usein siivous on katsojan silmissä. Kaikki vuokravälittäjät varmasti allekirjoittavat kanssani kokemuksen, että siivousongelmat ovat viime aikoina lisääntyneet selvästi. Eivätkö vuokralaiset osaa enää siivota vai tiedostavatko asuntoon muuttavat paremmin oikeutensa saada siisti asunto? Jos asunto on selvästi huonosti siivottu, kenen tehtävä siivous on?
Mikäli vuokrasopimukseen on kirjattu, että asunto tulee luovuttaa siivottuna tai muussa tapauksessa vuokralainen maksaa siivouksesta aiheutuneet kulut, asia yksinkertaistuu. Jos siitä ei ole sovittu, pahimmillaan asunnon siivoaa vuokranantaja. Uudella muuttajalla on oikeus saada asunto siinä kunnossa kuin on sovittu. Toisaalta, jos asunto on selvästi yritetty siivota kunnolla, mutta wc:n peili on unohtunut, onko se riittävä peruste korvauksen vaatimiseen?
Joskus uusi vuokralainen siivoaa asuntoa perusteellisesti useita tunteja koko suvun voimin ja pyytää korvausta tekemästään siivoustyöstä sen jälkeen. Kuka todistaa oliko asunto oikeasti huonosti siivottu? Annettiinko poismuuttajalle mahdollisuus tehdä siivous uudelleen? Joskus kuvien ottaminen siivoamattomasta asunnosta auttaa, mutta joskus se on vain neuvottelun pohja. Usein uuden tulijan on vain pakko siivota asunto voidakseen hoitaa muuton ja vaatia korvauksia vasta sen jälkeen.
Tunnollinen muuttaja joutuu joskus siivoamaan asunnon, johon muuttaa ja asunnon, josta muuttaa. Ei ole ihme, että tilanne raivostuttaa ja siitä haluaa saada hyvitystä. Loppusiivous on tärkeää, mutta tärkeää on siivota asuntoa myös asumisaikana. Vuokravälittäjät näkevät silloin tällöin asuntoja, joissa ei selvästikään ole siivottu vuoteen eikä se näytä mitenkään häiritsevän asukasta. Itse pysähdyn aina hämmästelemään asumista, jota haisevat tiskit keittiössä tai osin homehtunut jääkaappi ei häiritse mitenkään.
Vuokralaisella on toki oikeus asua kodissaan omalla tavallaan, mutta toisaalta hänellä on myös velvollisuus hoitaa asuntoa huolellisesti. Jos puutteellinen siivous kuluttaa asuntoa normaalia enemmän, vuokralaiselle voi syntyä korvausvelvollisuus. Joskus koko taloyhtiöön syntyy tuholaisongelma, sillä eteisessä lojuvat haisevat roskapussit ovat herkkua monelle eläinlajin edustajalle.
Pystymmekö luomaan tietyt selkeät mittarit, milloin asunto on siivottu riittävästi ja milloin kysymys on vain mielipide-eroista ja erilaisista elämäntavoista? Emme ole samanlaisia: toinen siivoaa joka lauantai, mutta toinen vain tarvittaessa ja silloinkin tarpeen kokeminen on kovin yksilöllistä. Joskus asunnon puutteellinen hoito paljastuu vuokranantajalle vasta vuokrasuhteen päättyessä, jolloin edessä on jääkaapin ja lieden uusiminen, koska ne ovat siinä kunnossa, että tehokkainkaan pesuaine ei pysty niitä puhdistamaan.
Viisas vuokranantaja tekee vuokrasuhteen aikana vaikka tikusta asiaa ja piipahtaa asunnossa vuokralaisten kanssa sopien. Veisikö vuokralaisille vaikka pienen joululahjan tai uuden palovaroittimen? Vuokralaisten kanssa rennosti jutustellessa näkee nopeasti samalla yleisilmeen ja miten asuntoa hoidetaan. Murehtimisen voi lopettaa, kun näkee, että kaikki on kunnossa ja toisaalta asioihin pääsee puuttumaan ennen kuin peli on menetetty.
Pirjo Timonen