Elämää putkiremontin keskellä
25.02.2010
Kevät tuo tullessaan moneen keskustan taloyhtiöön putkiremontin. Eläminen putkiremontin keskellä on haastavaa ja usein vuokralainen irtisanoo asuntonsa putkiremontin lähestyessä. Tosin tosi sitkeät sissit selviävät putkiremontin keskellä ja säästävät asumiskustannuksissa melkoisesti. Mitä siis tehdä, kun taloyhtiö ilmoittaa lähestyvästä putkiremontista? Vuokralaista asia potuttaa ja vuokranantajaa ketuttaa, kun remontti maksaa hunajaa. Toisaalta, kun putkiremontti on tehty, asunnon arvo nousee melkoisesti ja vuokralainen on onnellinen ja tyytyväinen.
Vuokranantajan on tietenkin huolehdittava, että vuokralainen tietää lähestyvistä isoista remonteista. Useinhan taloyhtiön tiedotteet lähetetään vain osakkeenomistajille. Kun remontti on tiedossa, vuokralaisen ja vuokranantajan kannattaa keskustella hetki ja sopia toimintatavoista. Mikäli tuleva remontti häiritsee asumista, vuokralaisella on oikeus vuokranalennukseen. Mikäli remontin aikana asuminen on käytännössä mahdotonta, vuokraa ei voi periä laisinkaan. Pääsääntöisesti. Mutta mikäli vuokralaisen tavarat säilytetään asunnossa remontin ajan, vuokranantaja voi periä ns. varastovuokraa. Mikä häiritsee elämistä, on myös hyvin henkilökohtaista. Laista ei löydä yksinkertaisia vastauksia, Hyvästä Vuokratavasta ehkä vähän enemmän, mutta loppujen lopuksi kysymys on elävästä elämästä ja neuvottelusta ja sopimisesta.
Useimmiten taloyhtiön sauna- ja pesutupa tms. yleiset tilat remontoidaan ensin. Sen jälkeen mennään asuntoihin rappu kerrallaan. Kun rappua ja rapussa olevia huoneistoja remontoidaan, ne käytännössä ovat rakennustyömaata. Tämä vaihe kestää toteutustavasta riippuen 6 viikosta kolmeen kuukauteen ja tällöin asuminen on melkoisen mahdotonta. Kun remonttimiehet saapuvat aamulla seitsemän jälkeen jyräys, poraus, pöly ja meteli rappukäytävässä ovat melkoisia. Ovet ovat auki rappukäytävään ja miehiä ravaa edestakaisin. Sisukas sissi voi tietenkin lähteä päiväksi evakkoon ja palata kotiin, kun remonttimiehet ovat kotiutuneet kolmen jälkeen. – Ei muuta kuin puhaltelee pölyt kamoista ja elää rauhassa seuraavaan aamuun. Mikäli taloyhtiön remontti on tehty fiksusti ja saunatilat on remontoitu jo alkuvaiheessa, sissi käy suihkussa ja vessassa taloyhtiön tiloissa. Vuokrassa sissi säästää melkoisesti, sillä näissä olosuhteissa vuokra useimmiten on enintään puolet normaalista.
Vuokranantajalle putkiremontti merkitsee ylimääräisiä laskuja. Taloyhtiön kokouksiin kannattaa osallistua tai edes varmistaa miten kulut merkitään taloyhtiön kirjanpitoon. Kustannukset voi maksaa taloyhtiölle ylimääräisinä yhtiövastikkeina, kunhan taloyhtiö tulouttaa ne eikä rahastoi. Sijoittajalle tällä on paljon merkitystä, sillä tuloutetut voi vähentää verotuksessa, rahastoidut voi vähentää vain asuntoa myydessä. Sijoittajan kannattaa siis aina varmistaa asia isännöitsijältä. Mikäli taloyhtiössä kerätyt varat rahastoidaan, kannattaa miettiä kertasuoritusta ja oman lainan ottamista. Vaikka rahasta ei niin välittäisikään, remonttia kannattaa valvoa. Joskus rempat toteutetaan niin, että selvästikään kukaan ei ole miettinyt, miten oikeasti eletään ja asutaan. Tällöin kallis remontti ei tuota sijoittajalle mitään lisätuottoa ja vuokrankorotusmahdollisuuksia. Jos itse on epävarma asian suhteen, kannattaa kääntyä vuokravälittäjän puoleen. Arvokkaat vinkit eivät maksa, mutta voivat lisätä tuottoa moninkertaisesti. Ison putkiremontin yhteydessä kannattaa pohtia myös kokonaisuutta. Kun remonttimiehet ovat paikalla, keittiön kaapistojen uusiminen tms. onnistuu usein edullisesti. Vuokralaiset arvostavat putkiremontoituja asuntoja ja kun kokonaisuus on linjassa, vuokraa voi periä selvästi enemmän kuin asunnosta, jossa on remontoitu vain kylppäri.
Kaiken kaikkiaan putkiremontti on haastava kaikille. Mutta siitä selviää ja viisaasti toimien jopa erinomaisesti! Kysy apua ammattilaiselta, mikäli haluat selvitä ilman ylimääräisiä harmaita hiuksia ja korkeaa verenpainetta.
Pirjo Timonen