Asumisongelmia - OVV Asuntopalvelut

Asumisongelmia

14.01.2016

Häiritsevätkö naapurit, mitä tehdä?

Joskus onnistuu saamaan naapurikseen innokkaat juhlijat, joilla riittää äänekkäitä ystäviä, tai jatkuvasti riitelevän pariskunnan. Ei myöskään ole kiva herätä aamulla aikaisin koiran ulvontaan tai lasten kiljuntaan. Taloyhtiön järjestyssääntöjen mukaisesti hiljaisuusaika alkaa illalla yleensä klo 22 ja kestää aamukuuteen. Sen aikana asukkaille on annettava nukkumisrauha.

Vaikka ei olisi yöajasta kysymys, äänekäs ja häiritsevä elämä ei ole sallittua ja siihen kannattaa puuttua. Muilta naapureilta kannattaa tiedustella ovatko he kuulleet häiriötä ja ovatko he tehneet asialle mitään. Mikäli tekee häiriöistä valituksen, on aina tehokkaampaa, jos valituksen allekirjoittaa useampi henkilö.

Ensimmäiseksi kannattaa tietysti jutella häiritsevän naapurinsa kanssa. Yleensä ihmiset eivät halua häiritä, mutta eivät yksinkertaisesti tiedä, että äänet kuuluvat naapuriin. Nimettömät postiluukusta tiputetut lappuset tai ilmoitustaululle laitetut viestit eivät useinkaan auta asiaa, vaan herättävät vain pahaa mieltä.

Jos häirintä jatkuu, kannattaa ottaa yhteyttä isännöitsijään, jonka tehtävä on laittaa varoitus häiritsijälle. Jos häiritsijä on vuokralainen, isännöitsijä tekee ilmoituksen myös asunnon omistajalle, jonka tehtävä on antaa vuokralaiselleen purkuvaroitus. Jos häiritsijä on osakkeenomistaja, isännöitsijä antaa huoneiston hallintaan otosta varoituksen. Mikäli varoitukset eivät auta, vuokranantajan on käynnistettävä vuokrasuhteen purku ja osakkeenomistajatilanteessa yhtiökokous viime kädessä päättää huoneiston hallintaan otosta.

Ennen valituksen tekemistä kannattaa pitää häiriöistä pientä pöytäkirjaa: mitä häiriöitä on ollut ja mihin aikaan. Isännöitsijän on helpompi tarttua asiaan, kun on selvät todisteet. Pelkkä valitus, jossa todetaan, että naapuri häiritsee jatkuvasti, ei välttämättä auta edistämään asiaa ja isännöitsijää tarttumaan toimeen.

Joskus kerrostalossa äänet kantautuvat helposti naapuriin, mutta aina ei ole selvää, mistä ne oikeasti tulevat. Isännöitsijän on vaikea puuttua häiriötilanteisiin, jos niiden aiheuttajasta ei ole tietoa. Naapureiden kanssa juttelemalla voi onnistua selvittämään epäillyn häiritsijän ja huoneiston, mistä äänet tulevat. Useimmiten myös hallituksen puheenjohtaja on innokas selvittämään taloyhtiön häiriöitä ja hänen kanssaan kannattaakin keskustella tilanteesta.

Remontin aiheuttamia häiriöitä

Kerrostaloelämään kuuluu myös remontit. Huoneistojen omistajat remontoivat kotejaan ja taloyhtiöissä tehdään isompia ja pienempiä korjauksia. Taloyhtiön järjestyssäännöissä on usein määräyksiä mihin aikaan remontteja saa tehdä. Mikäli tekee vuorotyötä ja pitäisi saada nukkumisrauha päivällä, remontit voivat olla hyvin kiusallisia, mutta onneksi ne päättyvät aikanaan.

Taloyhtiön isommat remontit aiheuttavat usein ikäviä häiriöitä asumiseen. Putkiremontit aiheuttavat vesikatkoksia, viemärin käyttökieltoja, pölyä ja meteliä. Talon julkisivun maalaus ja hiekkapuhallus vaatii talon ”suojahuputuksen” ja kesäkuumalla eläminen hupun sisällä saattaa olla tukalaa, sillä lämpötila nousee entisestään eikä tuulettaakaan voi. Isompiin taloyhtiön aiheuttamiin asumishäiriöihin vuokralaisella on oikeus saada vuokraan alennusta. Katso aiheesta tarkemmin tästä jutusta.

Käykö vuokranantaja asunnossa omin luvin omilla avaimillaan?

Vuokranantajalla ei ole oikeutta vierailla vuokraamassaan huoneistossa sopimatta asiasta vuokralaisen kanssa, paitsi, jos tilanne vaatii ehdottomasti pikaista toimintaa (putkirikko tms.). Joskus vuokranantaja kuitenkin kokee oikeudekseen valvoa vuokralaisen elämää tekemällä yllätysvierailuja.

Mikäli huomaat, että vuokranantaja on käynyt asunnossasi poissa ollessasi, kannattaa sanoa hänelle ystävällisesti, mutta tiukasti, että käynnistä pitää sopia kanssasi etukäteen, tai että haluat paikalla, kun tapaaminen on sovittu. Joskus vanhempi vuokranantaja ei yksinkertaisesti ole ymmärtänyt, että hän ei saa käydä asunnossa sopimatta, onhan asunto hänen omistamansa.

Jos vuokranantaja ei suostu ymmärtämään asiaa ja jatkaa vierailujaan, hänelle voi kertoa jo tiukemmin, että kyseessä on kotirauhan rikkominen, joka on Suomen laissa iso rikos. Tarvittaessa vierailuista voi tehdä myös ilmoituksen poliisille, jonka tehtävä on kertoa vuokranantajalle tilanteen laita – tällöin vanhempikin vuokranantaja ymmärtänee asian.

 

Katso juttu myös kimppa-asumisen ongelmatilanteista.