Usein kysytyt kysymykset vuokra-asumiseen liittyen

Usein kysytyt kysymykset

Kuka OVV:n välittämät asunnot omistaa?

 
Välitämme yksityisessä omistuksessa olevia vuokra-asuntoja. Asunnon omistaja voi olla asuntosijoittaja, taloyhtiö, yhdistys, säätiö tai jokin muu taho.

Kenelle vuokraatte asuntoja ja kuka päättää vuokrauksesta?

 
Vuokraamme asuntoja niin opiskelijoille kuin työssäkäyvillekin unohtamatta perheitä ja eläkeläisiä. Meillä ei ole varallisuusrajoja (poikkeuksena ARA-kohteet). Lopullisen päätöksen asunnon vuokraamisesta tekee aina asunnon omistaja.

Milloin asuntoja esitellään?

 
Esittelyajat vaihtelevat kaupungeittain. Esittelyt pyritään järjestämään hakijoiden toiveiden mukaan, mutta tilanteeseen vaikuttaa muun muassa se, onko asunto tyhjä vai asutaanko siellä. Pääasiassa esittelemme asuntoja arkisin, mutta voit tiedustella mahdollisuutta viikonloppunäytölle välittäjältä. Mikäli esittelyaikaa ei ole ilmoitettu sivuillamme, kysy esittelyaikaa paikkakuntasi toimistolta. Mikäli esittelyyn on ilmoittautunut jo paljon katsojia, voimme ottaa tietosi talteen ja ilmoitamme viipymättä mahdollisesta peruutuspaikasta tai uudesta esittelyajasta.

Miten haen asuntoa ja kuinka sitova hakemukseni on?

 
Kun löydät sivuiltamme mielenkiintoisen kohteen, ota yhteyttä ja kysy esittelyaikaa. Tutustuttuasi sinulle sopivaan asuntoon voit täyttää jo esittelyssä hakemuksen tai tehdä hakemuksen esittelyn jälkeen lomakkeella, jonka löydät tältä sivulta tai sähköisen lomakkeen kautta, jonka löydät, kun etsit haluamasi kohteen vuokrattavista kohteista. Antamiesi tietojen perusteella esittelemme hakemuksesi asunnon omistajalle. Voit hakea useampaa asuntoa samaan aikaan ja hakemus ei sido sinua asunnon vuokraamiseen. Kun vuokranantaja on tehnyt päätöksen asunnon vuokraamisesta, ilmoitamme päätöksen kaikille hakijoille.

Mikä on Hakuvahti?

 
Hakuvahdin avulla saat tiedon vapautuvista kohteista suoraan sähköpostiisi, joka helpottaa asunnon etsintää. Hakuvahdin voi rajata kaupungin, asunnon koon ja talon tyypin mukaan. Hakuvahti on veloitukseton etkä sitoudu asunnon vuokraamiseen. Hakuvahti on voimassa 4 kk ajan ja sen voi lopettaa milloin tahansa. Voit tehdä Hakuvahdin tällä sivulla.

Sisältyvätkö sähkö ja vesi vuokraan?

 
Tapauskohtaisesti. Useimmiten vuokralainen solmii itse sähkösopimuksen ja maksaa siitä kulutuksensa mukaan (energia- ja siirtomaksu). Vesimaksu voi määräytyä taloyhtiön määräämän henkilölukuun perustuvan kuukausimaksun tai asuntokohtaisen kulutuksen mukaan, jos asuntoon on asennettu huoneistokohtainen vesimittari.

Onko kotivakuutus pakko ottaa?

 
Lähes poikkeuksetta kaikissa kohteissamme edellytetään laajaa kotivakuutusta, johon kuuluu vastuuvakuutus. Katso lisää kotivakuutuksesta kohdasta kotivakuutus ja sähkösopimus.

Mitä tarkoittaa vuokravakuustili?

 
Vuokralainen avaa omalla nimellään pankissa vuokravakuustilin, jonne hän tallettaa vuokrasopimuksen mukaisen rahavakuussumman. Pankki sulkee tilin, eli vuokralainen ei voi nostaa varoja tililtä vuokrasuhteen aikana. Vuokranantaja voi käyttää vakuutta maksamattomien vuokrien kattamiseen tai vuokralaisen huoneistolle aiheuttamien vahinkojen korjaamiseen.

Vuokrasuhteen päättyessä vaateitta vuokranantaja vapauttaa vakuuden kuittaamalla panttausilmoituksen ja toimittaa sen joko pankkiin tai vuokralaiselle. Tämän jälkeen vuokralainen voi käydä nostamassa tililtä vakuussumman itselleen.

Saako alaikäinen vuokrattua kauttanne asunnon?

 
Alaikäisyys ei ole este asunnon vuokraamiselle. Alaikäisyydestä johtuen, tarvitsemme kuitenkin näissä tapauksissa huoltajan suostumuksen. Huoltaja myös allekirjoittaa sopimuksen ja vastaa asunnon velvoitteista siihen asti kunnes vuokralainen on täysi-ikäinen.

Vaikuttaako luottohäiriömerkintä asunnon saantiin?

 
Useimmissa tapauksissa vuokranantajat edellyttävät puhtaita luottotietoja, ja merkinnät vaikuttavat laajuudestaan riippuen huomattavastikin asunnon saamiseen. Jos tiedät, että sinulla on merkintöjä, kerro se välittäjälle etukäteen. Kerro myös miten merkinnät ovat tulleet ja ovatko ne hoidossa ja valmistaudu, että pystyt antamaan vahvemman vakuuden. Rahavakuuden lisäksi henkilötakaus on usein hyvä lisä.

Mikä on henkilötakaus?

 
Henkilötakauksessa raha ei liiku, vaan takauksesta tehdään kirjallinen sopimus. Henkilötakaus on verrattavissa pankkilainan takaukseen: mikäli vuokralainen ei maksa vuokraansa, takaaja on velvoitettu maksamaan. Takaajalta voidaan myös periä vuokrasuhteen päättymisen jälkeen vuokran lisäksi muut vuokralaiselle kuuluvat velvoitteet, kuten asunnon siivouskulut tai asunnon vahingoittumisesta aiheutuneet kulut. Takaajana on usein vuokralaisen huoltaja. Henkilötakaus vaaditaan yleensä rahavakuuden lisäksi, jos vuokralainen on alaikäinen tai jos vuokralaiselta löytyy maksuhäiriömerkintöjä. Mikäli asunnossa on henkilötakaus mahdollinen, se on yleensä mainittu asuntoilmoituksessa. Tarkista omasta OVV-toimistostasi asunnon hakuvaiheessa, hyväksyykö vuokranantaja henkilötakauksen vakuuden muodoksi.

Hyväksytäänkö sosiaalitoimen maksusitoumus vuokravakuudeksi?

 
Tämä vaihtelee tapaus- ja kaupunkikohtaisesti. Kerrothan siis jo hakuvaiheessa, että vakuus tulisi sosiaalitoimen maksusitoumuksena, jolloin voimme selvittää sen soveltuvuuden hakemaasi vuokra-asuntoon.

Ovatko lemmikit tervetulleita asuntoihin?

 
Lemmikin hyväksyminen asuntoon vaihtelee tapaus- ja asuntokohtaisesti. Useimmiten asuntoon ei oteta lemmikkejä siksi, että siihen voisi myöhemmin muuttaa allerginen henkilö. Valitettavasti vuokranantaja ei myöskään joskus halua lemmikkejä asuntoon, koska aiempien vuokralaisten lemmikit ovat aiheuttaneet häiriöitä tai tuhoja. Vuokralainen on kuitenkin aina vastuussa lemmikkien aiheuttamista vahingoista ja täten velvollinen korjaamaan tai korvaamaan aiheutuneet vahingot.

Miksi en saa tietoja välityksessä olevista asunnoista, vaikka olen tehnyt hakuvahdin?

 
Siihen voi olla kolme pääsyytä: tekninen vika, hakusi on vanhentunut tai antamasi sähköpostiosoite on virheellinen. Mikäli hakusi alkoi myöhemmin kuin neljä kuukautta sitten (ja sait asunnonhakutoimeksiannon täyttämisen jälkeen sähköpostiosoitteeseesi vahvistuskuittauksen), ota yhteyttä paikkakuntasi toimistoon.

Kuinka saan avaimet uuteen asuntoon?

 
Useimmin saat avaimesi vuokrasuhteen alkaessa OVV Asuntopalveluiden toimistolta. Vuokranantaja, edellinen vuokralainen, taloyhtiön isännöitsijä tai huoltomies voivat joissakin tapauksissa myös luovuttaa vuokraamasi asunnon avaimet. Saat avaimet sen jälkeen, kun olet järjestänyt vakuuden ja/tai mahdollisen henkilötakauksen sekä kotivakuutuksen kuntoon ja olet toimittanut näistä tositteet toimistolle. Mikäli vakuutena on pankin panttaussitoumus, se pitää olla toimitettuna toimistolle. Huomioithan, että panttaussitoumuksesta tulee toimittaa alkuperäinen vuokranantajan kappale.

Miten irtisanon asuntoni?

 
Vuokrasopimus tulee irtisanoa kirjallisesti ja todisteellisesti. Vuokralaisen irtisanomisaika on aina yksi täysi kalenterikuukausi. Esimerkiksi jos irtisanot asuntosi 15. helmikuuta, vuokrasuhde päättyy 31. maaliskuuta. Katso lisää irtisanomisesta kohdasta irtisanominen.

Olen irtisanonut asuntoni. Milloin on muuttopäivä ja mihin palautan avaimet?

 
Muuttopäivä on lain mukaan vuokrasopimuksen päättymispäivän jälkeinen arkipäivä. Jos siis sopimuksen päättymispäivä on perjantai, on muuttopäivä maanantai. Mikäli maanantai on pyhäpäivä, muuttopäivä on tiistai. On myös mahdollista sopia muuttopäivästä siten, että muuttopäivä on sopimuksen päättymispäivä, jolloin huoneisto on luovutettava siivottuna kokonaan vuokranantajan käytettäväksi jo muuttopäivänä. Tällöin vuokrasopimuksesta on kuitenkin käytävä yksiselitteisesti ilmi, mitä muuttopäivästä on sovittu. Vuokrasopimuksessa voi esimerkiksi lukea: ”Asunto on luovutettava vuokrasuhteen päättymispäivänä siivottuna ja edelleenvuokrauskunnossa”.

Avaimet palautetaan useimmiten toimistollemme, ellei vuokranantajan kanssa ole erikseen muuta sovittu.

Auttaako OVV Asuntopalvelut vuokrasuhteen aikana tulevissa ongelmissa?

 
Kyllä auttaa! Palvelemme sinua koko vuokrasuhteesi ajan kaikissa vuokraukseen liittyvissä ongelmissa. Älä jää itse murehtimaan, vaan ota viipymättä yhteys paikkakuntasi toimistoon. Ongelmat on yleensä helpointa ratkaista tuoreina.