Miksi pitäisi ottaa kotivakuutus?
19.10.2015
Vuokralainen tarvitsee aina oman kotivakuutuksen. Taloyhtiön tai vuokranantajan ottama vakuutus ei korvaa vuokralaisen omaisuudelle sattuvia vahinkoja. Kotivakuutuksessa pitää olla myös vastuuvakuutus, joka korvaa tilainteet, joissa aiheuttaa vahinkoa toiselle, esim. pesukone vuotaa aiheuttaen vesivahingon, tai tönäisee vahingossa kaveriaan tanssilattialla, jolloin hänen silmälasinsa lentävät päästä ja hajoavat jalkoihin. Vahinkoja sattuu ja usein vahinkojen korvaaminen on kallista.
Kotivakuutuksella (joka sisältää vastuu- ja oikeusturvavakuutuksen) vuokralainen vakuuttaa:
- omat tavarat, kuten esimerkiksi taulutelevision, polkupyörän, kameran
- huoneiston kiinteät sisustukset kuten tapetit ja parketin
- vastuuvakuutuksella muille aiheuttamansa vahingon, ja lisäksi oikeusturvavakuutus korvaa, jos joutuu turvautumaan asianajajaan puolustaakseen oikeuksiaan (esim. jos vuokranantaja ei palauta vakuutta sovitusti ja kiistaan tarvitaan ulkopuolisen apua)
Jos vuokralaisen pesukone aiheuttaa vesivahingon, vuokralaisen polkupyörä rikkoo kalliin näyteikkunan tms., vuokralaisen kotivakuutus korvaa vahingon silloin kun kotivakuutukseen sisältyy myös vastuuvakuutus. Jos naapurille sattuu vahinko ja savu, kosteus tms. turmelee vuokralaisen tavarat, vuokralaisen kotivakuutus korvaa. Jos taloyhtiön vesiputki rikkoutuu ja vuokralainen joutuu muuttamaan asunnosta korjauksen ajaksi, tarvittaessa kotivakuutus korvaa vaikka hotelliasumisen ko. ajaksi.
Vakuutus korvaa kuitenkin vain vahingot, jotka syntyvät äkisti ja odottamattomasti. Vakuutus ei yleensä korvaa vähitellen syntynyttä kosteus- ja homevauriota. Vaikka vaurion vuoksi vuokralainen joutuisi hävittämään huonekalunsa, ja vaatteensa ja vahinko on suuri, vakuutus ei korvaa koska äkillisyyden periaate ei täyty.
Jo klassikkona tunnettu tapaus suihkuun nukahtamisen aiheuttamasta vesivahingosta taas korvataan. Kysymys on yllättävästä ja äkillisestä tapahtumasta, jota ei ole voinut ennakoida. Kuitenkin, jos baari-illan jälkeen väsyttää, suihkuun ei kannata mennä, sillä lämmin vesi alkaa nukuttaa. Nykyään opiskelija-asunnoissa vakiovarusteena asennetaan kaksi lattiakaivoa, sillä jos nukahtaa yhden päälle, toinen vielä vetää veden eikä se tulvi asuntoon ja alakertaan. Vaikka tästäkin huolimatta tullut vahinko vielä korvattaisiin, vakuutusyhtiö voi tulkita asiaa myös tuottamuksellisuuden näkökulmasta eli tuho on huolimattomuudella itse aiheutettu, ja alentaa korvausmäärää.