Vuokrasuhteen häiriötilanteet
14.01.2016
Vuokranantajalle tärkeintä on, että vuokralainen maksaa vuokran ajallaan, ei aiheuta häiriöitä taloyhtiössä ja hoitaa asuntoa hyvin. Kaikki, mikä poikkeaa tästä, on häiriötilanteita.
Ongelmia vuokranmaksussa
Vuokranmaksua kannattaa seurata tiiviisti. Päivä tai pari myöhästymistä on ok, mutta, jos vuokra viivästyy yli viikon sovitusta, vuokralaiselle kannattaa laittaa ystävällisesti viesti asiasta. Jos asia ei tule kuntoon tai myöhästelyt toistuvat, kannattaa ottaa asiaan aktiivisempi ote. Mikäli vuokralainen huomaa, että vuokranantaja ei seuraa vuokraa, hän ei kiirehdi maksua.
Mikäli vuokranmaksu toistuvasti viivästyy ja vaatii vuokranantajalta toimenpiteitä, kannattaa miettiä onko se vaivan arvoista vai kannattaisiko vaihtaa vuokralaista ja purkaa nykyinen vuokrasuhde. Siitä, mikä riittää perusteeksi vuokrasuhteen irtisanomiseen tai purkuun voit lukea lisää tästä.
Asumishäiriöitä
Mikäli taloyhtiön isännöitsijältä tulee kirje, jossa kerrotaan vuokraamassasi huoneistossa olleista häiriöistä ja uhataan huoneiston haltuunotolla, kannattaa olla viipymättä yhteydessä vuokralaisiin. Kysy vuokralaisilta mitä kuuluu ja kerro isännöitsijältä tulleesta ilmoituksesta. Ystävällisesti asiasta keskusteltaessa vuokralaiset yleensä avautuvat avoimesti ja kertovat juhlista, joissa tilanne riistäytyi käsistä. Fiku vuokralainen myös pahoittee asiaa ja pyytää anteeksi. Tällöin vuokranantajan kannattaa nuhdella ystävällisesti ja raportoida isännöitsijälle, että nuhtelu on tehty ja kaikki jatkavat elämäänsä.
On myös mahdollista, että vuokralaiset eivät ymmärrä asiaa ollenkaan ja ihmettelevät häiriöilmoitusta, koska ovat olleet poissa paikalta. Mikäli häiriö on väärä ilmoitus, mutta vuokranantaja on näiltä perusteilta päättänyt purkaa vuokrasopimuksen, vuokranantaja voi joutua korvausvelvollisuuteen – siksi asia on syytä ensin tutkia. Mikäli kyseessä on oikea ja todellinen häiriötilanne, vuokralaisille annetaan purkuvaroitus – varoitus on annettava todisteellisesti kuten irtisanomisilmoituskin. On kuitenkin muistettava että taloyhtiön isännöitsijän antama varoitus ei ole riittävä eikä sillä ole lainvoimaa, vaan varoituksen on tultava nimenomaan vuokranantajalta.
Vuokranantaja ei saa käydä vuokramassaan asunnossa sopimatta
Vuokrattu huoneisto on vuokralaisten koti. Vuokranantaja ei saa koskaan mennä huoneistoon sopimatta asiasta vuokralaisten kanssa. Vuokralaisten vaihtuminen ja asunnon näyttötilanteet on aina sovittava erikseen. Toisaalta lain mukaisesti vuokralaisen on hyväksyttävä näyttötilanteet.
Joskus vuokranantaja vuokrasuhteen aikana haluaa tarkistaa, että asunnossa on kaikki kunnossa. Tällöin hän sopii vuokralaisen kanssa tapaamisesta asunnolla, tai jos vuokralaiselle sopii tietty ajankohta, vuokranantaja voi mennä asuntoon ilman, että vuokralainen on paikalla. Mikäli vuokranantaja käy asunnossa omilla avaimillaan sopimatta asiasta vuokralaisen kanssa, pahimmillaan vuokralainen voi nostaa syytteen kotirauhan rikkomisesta.
Häiriötilanteet taloyhtiössä
Taloyhtiötä pitää hoitaa ja joskus korjaustilanteet aiheuttavat häiriöitä asukkaille. Suurimpia häiriöitä aiheuttavat isot peruskorjaukset (putkiremontit), julkisivuremontit ja remontit taloyhtiön yhteisissä tiloissa.
Vuokrasopimuksessa on yleensä luvattu häiriötön eläminen ja yhteisten tilojen käyttö. Osakkeenomistajilla tilanne on erilainen, sillä remonttitilanteissa he myös maksavat taloyhtiön arvon noususta. Vuokralainen maksaa vuokraa siitä, että hän voi käyttää huoneistoa ja taloyhtiön tiloja sopimuksen mukaisesti. Mikäli taloyhtiön remontti aiheuttaa selvää häiriötä asumisessa, vuokralaiselta ei voi periä täyttä vuokraa. Miten asumishaittakorvaus lasketaan, on aina hyvin tapauskohtainen asia. Jos lapsiperhe ei voi käyttää keittiötä tai kylpyhuonetta lainkaan, haitta on ymmärrettävästi suurempi kuin yksiössä yksin elävällä, joka voi käyttää suihkutarpeissaan taloyhtiön saunan yhteydessä olevaa suihkua.