Yhtiökokoukseen voi osallistua myös vuokralainen - OVV Asuntopalvelut

Yhtiökokoukseen voi osallistua myös vuokralainen

19.03.2015

Kevään aikana monessa taloyhtiössä pidetään yhtiökokoukset, joissa valitaan uusi hallitus ja hyväksytään edellinen tilikausi. Kun kaikki on hyvin, kokouksen esityslista voi olla lyhytkin. Mutta monessa taloyhtiössä on asialistalla isompia asioita, jotka vaikuttavat kaikkien talossa asuvien elämään. Suuret peruskorjaukset aiheuttavat kuluja osakkeenomistajille ja häiritsevät myös talossa asuvien vuokralaisten elämää.

Kun taloyhtiössä päätetään isoista korjaushankkeista, olisi erittäin tärkeää, että päätöksen tekoon osallistuisivat myös asuntosijoittajat eli osakkaat, jotka eivät itse asu taloyhtiössä. Näin kaikki taloyhtiössä osakkeita omistavat voisivat demokraattisesti vaikuttaa taloyhtiön hoitoon ja yhtiössä tehtäviin päätöksiin.

Myös taloyhtiössä asuvalla vuokralaisella on oikeus osallistua yhtiökokoukseen, jos käsiteltävänä on asioita, jotka vaikuttavat elämiseen taloyhtiössä. Vuokralaisella ei ole äänestysoikeutta, mutta hänellä on kuuntelu- ja puheoikeus. Asuntosijoittajan kannattaisi useissa tilanteissa kannustaa vuokralaistaan osallistumaan yhtiökokoukseen, varsinkin, jos ei itse pääse paikalle. Vuokralainen osaa varmasti arvostaa vuokranantajansa luottamusta.

Vuokralaisella voi olla myös arvokasta annettavaa taloyhtiön hoitoon, jos sitä halutaan kuunnella. Jos vuokralainen esittää käyttämättömän tilan muokkaamista pyörävarastoksi, on todennäköistä, että asiasta hyötyy suurin osa asukkaista ja taloyhtiön arvo nousee. Kenellekään ei vain ole aiemmin tullut asia mieleen. Jos ennakkoluulottomasti otetaan vastaan uusia ajatuksia, kukaan ei häviä.

Useimmiten niin taloyhtiössä asuvien kuin taloyhtiöstä vain asunnon omistavienkin edut ovat yhteneväiset: molemmat hyötyvät, kun taloyhtiötä hoidetaan hyvin ja asunnon arvo säilyy. Mutta joskus taloyhtiössä asuvat osakkeenomistajat eivät näe taloyhtiön kokonaisuutta tai kaikkien asukkaiden etua.

Asuntosijoittajat omistavat usein taloyhtiön pieniä yksiöitä tai kaksioita, joissa elämisen realiteetit voivat olla kovin erilaisia kuin isoissa huoneistoissa. Pienessä yksiössä ei aina ole tilaa omalle pyykinpesukoneelle ja tällöin taloyhtiön pesutupa ja pyykinpesukone on erittäin tärkeä. Isojen huoneistojen omistajat voivat puolestaan nähdä taloyhtiön pyykinpesukoneen vain turhana kustannuksena.

Ennen nykyisen asunto-osakeyhtiölain muutosta oli paljon taloyhtiöitä, joissa autopaikat jaettiin periaatteella, jonka mukaan vuokralainen sai autopaikan vain, jos kukaan talossa asuva osakkeenomistaja sitä ei halunnut. Vuokralainen saattoi olla autopaikkajonossa vuosia ja aina osakkeenomistaja kiilasi eteen. Onneksi näin ei enää ole mahdollista yhdessäkään taloyhtiössä, joka noudattaa asunto-osakeyhtiölakia. Yhdenvertaisuus myös autopaikkojen jaossa on nyt siis turvattu lailla.

Jotta taloyhtiön käytännön asioita voidaan hoitaa järkevästi ja asukaslähtöisesti, siihen tarvitaan kaikkien asukkaiden näkemyksiä ja kokemuksia – niin osakkeenomistajien kuin vuokralaistenkin.

Pirjo Timonen